vakantie in de voerstreek, schophemmerhoeve. Apartementen in Voeren. vakantie in de voerstreek, schophemmerhoeve. Apartementen in Voeren. vakantie in de voerstreek, schophemmerhoeve. Apartementen in Voeren. vakantie in de voerstreek, schophemmerhoeve. Apartementen in Voeren. vakantie in de voerstreek, schophemmerhoeve. Apartementen in Voeren. vakantie in de voerstreek, schophemmerhoeve. Apartementen in Voeren. vakantie in de voerstreek, schophemmerhoeve. Apartementen in Voeren. vakantie in de voerstreek, schophemmerhoeve. Apartementen in Voeren. vakantie in de voerstreek, schophemmerhoeve. Apartementen in Voeren. vakantie in de voerstreek, schophemmerhoeve. Apartementen in Voeren. vakantie in de voerstreek, schophemmerhoeve. Apartementen in Voeren. vakantie in de voerstreek, schophemmerhoeve. Apartementen in Voeren.

De Voerstreek


Voeren (of aardrijkskundig "De Voerstreek") is een verzameling van zes kleine deelgemeenten die samen goed zijn voor een totale oppervlakte van 50 vierkante kilometer en een bevolking van ong. 4000 mensen. Het enige stukje Vlaanderen aan de oostelijke zijde van de Maas. De Voerstreek is een beetje als een vergeten zolderkamertje waarop we mogen rondsnuffelen, nadat onze ogen zich wat aangepast hebben aan het schaarse licht en we vergeten even de gejaagdheid van het drukke leven op de andere verdiepingen, dan ontdekken we daar, onder een laagje stof, de rust en ingetogenheid van de vorige generaties.

De Voerstreek moet je bezoeken als een groot "levend" openluchtmuseum, dat je bij voorkeur te voet of met de fiets doorkruist. Romantische dorpskommen, majestatische hoeven, typische vakwerkhuizen, fraaie kastelen en een paternoster van kappelletjes en veldkruizen vind je er nog in een behoorlijke harmonie met het sterk glooiende heuvelland dat uitgesneden wordt door pittige riviertjes en beken.

 

 Hoogstambomen, meidoornhagen, loofbossen, dichtbegroeide "graften" en uitgestrekte weilanden zorgen ervoor dat de streek in elk seizoen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op bezoekers.

De aantrekkingskracht wordt nog versterkt op de bezoeker die een keer van de Voerense lekkernijen heeft geproefd. Voeren kan prat gaan op een heel gamma van eigen specialiteiten. Het loont de moeite om bij boer Pinckers een Hervekaasje te gaan kopen, in "Kelders I genne Pley" een heerlijke fles hardfruitwijn of in de schaduw van de voormalige commanderij van de Duitse Orde, bij boer Wiertz een pot perenstroop (zonder toevoegingen, puur natuur) te kopen. U heeft het allang begrepen, ook in de Voerstreek ging de spreekwoordelijke liefde altijd langs de maag en dat doet ze nog altijd. In Voeren kun je heerlijk tafelen, gezellig in de brasserie, herberg of dorpscafe met o.a. "konijn uit grootmoeders pot, een tripplank, pannekoek, of kaasschotel…… of uitgebreid in onze vele restaurants.

 

Zonder te willen beweren dat dit gebied de navelstreng van de wereld is, mogen wij toch zonder schroom stellen dat wij ons daar bevinden in een stuk bakermat van onze noord-west Europese beschaving. En dat kun je proefondervindelijk zelf ontdekken….. liefst vanuit het rustige Voeren, te voet of op de fiets.